Rozmowy potrzebne jak chleb w Open Café

Kawiarnia to takie miejsce, w którym jest czas na coś pysznego i na to, by podyskutować, pomyśleć, dowiedzieć się więcej. Z myślą o tym w ramach OEES stworzyliśmy specjalną przestrzeń – Open Café.

Rozmowy potrzebne jak chleb w Open Café

 

Czym jest Open Café?

 

Open Café to inicjatywa towarzysząca Open Eyes Economy Summit. W jej ramach goście Kongresu mogą skosztować wyjątkowych smakowitości, przeważnie lokalnych, ale także pochodzących z najodleglejszych części świata. Zawsze jednak tworzonych z poszanowaniem dla ludzkiej pracy, wytworzonych odpowiedzialnie w poszanowaniu dla środowiska i lokalnych ekosystemów.
Wierzymy, że odkrywanie tej wielowymiarowej i wieloznaczeniowej jakości w produktach żywieniowych otwiera oczy i umysły na nowe, ważne idee. My sami w ramach Open Café jesteśmy otwarci na… wszystkich – na producentów żywności, na smakoszy, na Wasze pytania i sugestie. To miejsce, w którym dzielimy się doświadczeniami, staramy się, by nasze menu zawsze zaspokoiło Wasz głód wiedzy. Chcemy też, by smak, który nieodzownie łączy się z tym wydarzeniem, był pretekstem nie tylko do rozmów i rozważań, ale też realnej zmiany i poprawy otaczającego nas świata.

 

W tym roku tematem przewodnim Open Café będzie chleb i zboże. Dlaczego w trakcie OEES 7 mówimy właśnie o nich?

 

Zboże jest obecnie produktem na wagę złota. Światowi ekonomiści szacują, że wskutek globalnych wydarzeń, jak konflikt na Ukrainie czy susze w krajach będących kluczowymi eksporterami żywności, światu grozi utrata blisko 35 proc. potencjału produkcyjnego zbóż. Ten ogromny deficyt tylko spotęguje problem głodu i braku dostępu do żywności. W trakcie trwania tej edycji w Open Café poznacie najdoskonalsze, wytwarzane w zrównoważonych warunkach, metodami rzemieślniczymi, produkty zbożowe. Dowiemy się także więcej o potrzebach ekologicznego rolnictwa.
Podejmiemy również temat poszukiwania sposobów na zażegnanie kryzysu głodu. Wskażemy możliwości i rozważymy nowe drogi, które w przyszłości powinny doprowadzić nas do społecznej i ekonomicznej stabilizacji. Zapraszamy Cię do Open Café, do rozmowy o chlebie i zażegnaniu głodu, a także emocjonującego odkrywania smaków najlepszych wypieków. Do udziału w tegorocznej edycji Open Café zachęcamy też piekarzy i firmy zajmujące się produkcją żywności – ludzi, którzy kochają to, co robią – i chcieliby zaprezentować swoje produkty na dużym, międzynarodowym wydarzeniu.

 

W ramach Open Cafe odbędzie się sesja specjalna „Zboże – złoto 2022 roku”, w czasie której podejmiemy temat zboża, a co za tym idzie także chleba. Chcemy skupić się na funkcjonowaniu światowego łańcucha dostaw oraz na wpływie światowych wydarzeń na jego przerwanie w kluczowych miejscach. Zależy nam na spojrzeniu globalnie na gospodarkę i dyskusji na temat potencjalnych rozwiązań już obecnego światowego kryzysu głodu, ale też dostrzeżeniu problemów lokalnych. W rozmowie uczestniczyć będą m.in.: Monika Piątkowska (Prezeska Izby Zbożowo-Paszowej), dr Monika Sady (Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie) czy też Bartłomiej Rak (Prezes Rebread, współzałożyciel piekarni Handelek).

 

Zainteresowaliśmy Cię? Kup bilet na tegoroczny OEES już dziś i wkrocz do naszego świata pełnego rozmów o nowej ekonomii, ekologii, zrównoważonym rozwoju, etyce czy też kulturze!