Open Eyes Friendly

Raw Nest

Kraków, ul. Rynek 1

Wegański lokal, którego ideą jest przybliżanie ludziom diety roślinnej i inspirowanie ich do bezmięsnego i beznabiałowego gotowania. Raw Nest wspiera małych, lokalnych producentów i kupuje produkty od rolników z Targu Pietruszkowego, m.in. z JeDynie i z gospodarstwa Jana Gorzkowskiego. W Raw Nest znajdziemy wyłącznie ekologiczne lub biodegradowalne opakowania, które wykonane są ze szkła, papieru, trzciny cukrowej, z otrąb pszennych, ewentualnie z PLA. Ważne dla Raw Nest jest również gotowanie less waste oraz mądre gospodarowanie odpadami. Przykładowo z pozostałości po produkcji mleka migdałowego robiona jest mąka, która później trafia do wypieków, a do wywarów trafiają resztki warzyw, których nie da się wykorzystać do soków. W miarę możliwości wdrażana jest idea food miles. Menu lunchowe oparte jest o sezonowe surowce od rolników spod Krakowa. Gdy tylko to możliwe, Raw Nest kupuje bakalie pochodzące z Europy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie).

Przede wszystkim jednak Raw Nest to miejsce, w którym zdrowo zjecie. Właściciele stawiają na pełnowartościowe produkty – czarny ryż, trójkolorową komosę, pełnoziarniste mąki i makarony. Używają wyłącznie roślinnych surowców, które są lepsze dla zdrowia niż mięsne ze względu na mniejszą zawartość tłuszczu i kwasów tłuszczowych nasyconych. W kuchni nie ma cukru. Do słodzenia deserów służą głównie daktyle, syrop klonowy, ksylitol. Warzywa serwowane są na surowo albo pieczone. Potrawy smaży się rzadko, a jeśli już, to na dobrych jakościowo tłuszczach i nigdy na głębokim oleju.

Przeczytaj artykuł o Raw Nest: http://haveabite.in/article/raw–nest–krakow–dla–wegan/.


test

Kraków, ul. Rynek 1

Najbardziej rozpoznawalny i najdłużej działający, wielofunkcyjny lokal na Zabłociu. Dużą, postindustrialną, dość surową przestrzeń zdobią tylko rośliny i zdjęcia lub obrazy z odbywających się tu często wystaw. BAL rano jest śniadaniownią, w południe serwuje się tu lunche, wieczorem to miejsce spotkań, wernisaży i pokazów filmowych. Kuchnia korzysta z regionalnych produktów z ferm Baran, z zakładu mięsnego z Jasiołki, a także regularnie zaopatruje się w sery i inne produkty od dostawców z Targu Pietruszkowego. W menu możemy znaleźć prawdziwe oscypki, wędzonego pstrąga z Doliny Karpia. Efektem stałej współpracy z mikropiekarnią Pochlebstwo jest receptura zdrowego chleba do tostów stworzona specjalnie dla lokalu. Aspekt zdrowia leży właścicielom na sercu. W kuchni BALu nie ma frytury, pracuje się tu na świeżych, w dużej mierze sezonowych produktach, zadaniem kucharzy jest przygotowywanie jak największej liczby składników samodzielnie, np. kiszonek, pikli czy przetworów owocowych. Kupując jedzenie na wynos, otrzymamy je zapakowane w ekologiczne, papierowe opakowania. Funkcjonuje również system kaucji za opakowania na wynos wielorazowego użytku. Jeżeli nie uda się sprzedać jakichś dań, trafiają one do organizacji odbierającej jedzenie i przekazującej je osobom bezdomnym i innym potrzebującym.

Właścicielkom BALu zależy na relacjach z pracownikami: „Nasi pracownicy są na bieżąco informowani o decyzjach, źródłach tych decyzji, a nierzadko sami uczestniczą w tworzeniu nowych procesów i zarządzaniu zmianą. Każdy dostaje umowę zgodną ze swoimi potrzebami, działamy zgodnie z Kodeksem Pracy”. Poza gastronomią mocną stroną tego miejsca jest działalność w sektorze kultury, w tym wspólne akcje m.in. z Queerowym Majem czy organizacjami kobiecymi. W tym roku odbędzie się cykl wydarzeń, których tematyka będzie dotyczyć grup narażonych na dyskryminację: kobiet, osób niebinarnych, społeczności żydowskiej i ukraińskiej w Krakowie. BAL regularnie wspiera akcje pomocowe – takie jak Świąteczny Stół Pajacyka, WOŚP – oraz instytucje pomagające zwierzętom.